5 Danske film fra efter årtusindeskiftet du må se!

Hej med dig! 

Jeg skal fortælle dig noget. Jeg er lidt besat af film. Jeg elsker en god film, dertil hørende is og varm kakao eller the. Som du måske allerede har regnet ud, er jeg lidt af en patriot. Det betyder i alt sin enkelthed, at jeg er helt vild med mit fædreland og er loyal til fingerspidserne. Derfor har jeg da også fundet en perlerække af film, fra efter årtusinde skiftet, frem fra gemmerne og vil dele dem med jer: lige her og lige nu. Er det ikke skønt?

Jeg vil i anledningen lige gøre lidt gratis reklame for Dansk Filmskat. De har mange gode film der inde, også fra før årtusindeskiftet. Du kan bl.a. gense Chiles Tante og Olsen banden. 


No. 1 DRØMMEN 2006

Okay det her er måske min yndlings film. Jeg har set den så mange gange, at du tror det er løgn. Jeg er lidt af en tude-prinsesse og den her film er ikke med til at gøre en undtagelse. Niels Arden Oplev, som er instruktøren på filmen, har her lavet et mesterværk af en film. Bent Mejding spiller fænomenalt. Jeg foragter hans karakter. Han er en modbydelig skoleinspektør, der forulemper sine elever. Dette er en film baseret på virkelige hændelser. Vi befinder os 1969 og filmen er spækket med stjerner; Jens Jørgen Spottag, Anne-Grethe Bjarup Riis, Anders W. Berthelsen, førnævnte Bent Mejding; det jeg mener er at der er masser af gode skuespillere, der er med til at skilre en landelig og ikke så idyllisk virkelighed. Virkelig en anbefaling værd.

 

 

No. 2 DER KOMMER EN DAG 2016

201801031304579803_sbig.jpg

Endnu en barsk film. Jeg synes egentlig godt at kunne lide det virkelighedsnære. I denne film er det Lars Mikkelsen, der er skurken. Modbydelig og pervers. Yderst velspillet. [Jeg har hørt, at han, Lars, ikke måtte tale med børnene under indspilningen, da børnenes usikkerhed omkring ham skulle synes ægte.] Denne film handler om de forfærdelige vilkår, børn i systemet måtte udsættes for, straks de kom på børnehjem. Det er forfærdeligt. Personlig krænkelse på alle planer. Hvad man ikke har udsat børn for. 

Det var en farlig film, da den kom ud. Skrevet over virkelige hændelser, til hvem stadig er i live. De implicerede, dem filmen er skrevet over, fik lov at se filmen i biografen. Det var uhyggeligt!

 

 

No. 3 UNGE ANDERSEN 2005

201801031356363527_sbig.jpg

Der er jo svært at vide om denne film er hvad der egentlig skete. Som du måske har regnet ud, handler filmen her, nemlig om Hans Christian Andersen. Vores allesammens folkekære forfatter. Og jo, selvom vi ved meget om hvad der er ham hændt, er det måske svært at sige med sikkerhed. Med det i mente; er dette her en særdeles god film. Ikke blot for underholdning, men også for læren om H.C. Andersen, hvem er Tuk og Collin? og måske går der en prås op for dig, hvad hans eventyr angår, når du ser denne film. 

Den varer ca. to timer. En time og halvtreds. Og ligesom de to ovennævnte film, er denne også stjernespækket, med nogle af de bedste danske skuespillere. 

 

 

No. 4 BLLINKENDE LYGTER 2000 

Denne film har du nok set før, måske endda, ligesom jeg, et hav af gange. Endnu en stjernespækket filmperle; Søren Pilmark, Nikolaj Lie Kaas, Mads Mikkelsen, Ulrich Thomsen, Ole Thestrup og Sofie Gråbøl. Den ultimative venskabsprøve. Fire mænd, der er der for hinanden i tykt og tyndt. På flugt fra en narkobaron, til dybt ind i Jyllands mørke mulm og et smukt forbi ''Ove Ditlevsen, en af vores største digtere!'' bedøm selv; 

Blinkende lygter

I barndommens lange og dunkle nat

brænder små blinkende lygter

som spor, er erindringen efterladt,

mens hjertet fryser og flygter.

 

 

Her lyser din vildsomme kærlighed

fortabt gennem tågede nætter,

og alt hvad du siden elsked og led

har grænser som viljen sætter.

 

 

Den første sorg har et spinkelt skær

som en tåre der skælver i rummet,

kun den vil være dit hjerte nær,

når al anden sorg er forstummet.

 

 

Højt som en stjerne en vårlig nat

brænder din barnlige lykke,

du søgte den siden, men fik kun fat

dens flakkende sensommerskygge.

 

 

Din tro du tog med dig så langt af led,

for det var det første og sidste,

nu står den og brænder i mørket et sted,

 Tove Ditlevsen, Forfatter

Tove Ditlevsen, Forfatter

og der er ikke mere at miste.

 

 

Og en eller anden kommer dig nær,

men kan aldrig helt forstå dig,

for dit liv har du lagt under lygternes skær,

og ingen skal siden nå dig.

 

 

 

 

No. 5 EN KONGELIG AFFÆRE 2012

201801031358508213_sbig.jpg

Den smukke internationale stjerne, Alicia Vikander, spiller her overfor Mikkel Boe Følsgaard og Mads Mikkelsen. Trioen her giver en mægtig forestilling; de virkeligheds-gøre en historie og skaber et filmisk drama om kærlighed og andre royale affære. Ikke blot livlægens kærlighed til kongens kone, men også kærligheden til folket og til at ændre loven. 

En skam; at Struensee var forud for sin tid, at kongen var skør og at dronningen var sårbar. men hvor havde vi været i dag, hvis ikke historien havde været som den var - og som vi kender den i dag? 

Ville du også gerne have været en flue på væggen?