Fredags-bar

Vi kender jo alle konceptet med fredags-bar. Man tager på bar, drikker nogle billige øl, og fester efter en lang arbejds eller studie uge. Velfortjent. Nogle tager glæderne på forskud og drikker øl allerede om torsdagen, den så kaldte "lille fredag". Men hvad gør man når man har fået børn? Kommer man så aldrig mere på fredags-bar? Skal alle fredage fra nu af hedde hente-børn-i-instution-ned-i-Føtex-købe-fredagsslik-se-DisneySjov-tidligt-i-seng-fredag? Eller hvad? Jeg er flyttet ind i kælderen, hos en sød familie. Mor og far og tre børn under 12. Og med mine øjne at se, har de skabt den perfekte løsning på aldrig-mere-fredags-bar problemet. For de tager fredags-baren med hjem! Jo, den er god nok. De åbner simpelthen en bar. Altså semi-børnevenlig, jovist! Men fredag får børnene lov til at købe sodavand og chip, eller hvad de nu ellers servere den pågældende fredag. Ikke for lommepenge, men det fungerer således at de får et glas cola, deler en pose chips, fortæller om ugen der gik, alt i mens de spiller Uno i Solen, eller ser x-factor i fjernsynet [Jeg er faktisk ikke så sikker på om de ser TV]. 

Jeg har ingen børn. Jeg kan tage til alle de fredags-barer jeg vil. Uden ansvar for om mine børn har en stabil mor dagen efter eller om jeg skal finde en barnepige. Jeg kan drikke mig i hegnet på en onsdag, først komme hjem kl. 02.00 om natten og så længe jeg kan stå op til mit job dagen efter og fuldfører det som jeg plejer, så er alt fint. Det er fandme tarveligt at komme hjem klokken to om natten, når dine børn ligger alene derhjemme. Og man har jo også fået børnene fordi man har ønsket dem - oftest! - og det betyder også at man ønsker at tilbringe tid sammen med dem og derfor må gå på kompromis med fredagsbaren. 

Men tilbage til ovenboens fredags-bar, så kan man også købe hvidvin. Jeg har spurgt børnene om de også ‘’køber’’ hvidvin. - Det gør de ikke, det lugter. Hæhæ. Men man går op til en bar [kogeøen], hvor man skænker for hinanden, når man venligt har bestilt en drink. Så sidder man og nyder den i solen, med musik i baggrunden og god stemning - ægte dansk hygge. Og er det ikke lidt det fredags-baren er til. Hygge og en velfortjent bajer efter arbejde? At nogle så foretrækker hvidvin, det må være op til dem [eller postnummeret] - men hyggen! Og hvis du skulle blive træt eller alligevel ikke have lyst til at deltage i fredags-bar, så er din seng lige indenfor døren. Så bliver kompromiset altså ikke bedre! 

Min ovenbo og hendes familie, holder fredags-bar i dag, det er kun onsdag, men principielt er det jo weekend fra nu. Altså fordi Kristihimmelfartsdag er i morgen, og så har mange skolebørn fri om onsdagen - Dejlig lang weekend. Men er det egentlig okay, at holde fredags-bar om onsdagen, selvom det er weekend? Betyder dette at børnene så ikke får nogen bar om fredagen, eller får de to i denne uge? Og hvad lærer børnene af det? 

Jeg undre mig, sommetider, over hvordan jeg selv ville gribe sådanne situationer an, hvis jeg engang fik børn.. Må mine børn drikke sodavand til hverdag, eller er det begrænset til om fredagen? Og only-fridays. Hvordan har jeg det med plastik? Bliver jeg en curling-mor? Hvilke værdier vil jeg gerne give mine børn og må de kun få øko-varer? Skal de deltage i huslige pligter eller skal børn have lov til at være børn? Sender jeg dem i folkeskole eller vil jeg egentlig helst sende dem på Bernadotte- eller steinerskolen? Bliver jeg overhovedet mor? 

Og det kan virke underligt, at jeg sidder her i min kælder, helt alene. - Barnløs og skriver om fredags-bar med børn, men det er fordi jeg er nysgerrig. Og fordi, at jeg inderst inde ret godt kan lide de der små mennesker.